30nov
2017
0

André het astronautje terug naar de aarde [recensie]

André het astronautje terug naar de aarde

André het astronautje heeft samen met zijn vriendinnetje Valentina, de muis Astromuis en hond Laika een onvergetelijke reis door de ruimte gemaakt. Wat hebben ze genoten van hun bezoekje aan Mars! De marsmannetjes bleken reuze vriendelijk en de vier avonturiers zullen hun nieuwe vrienden dan ook nooit meer vergeten. Toch is het fijn om weer terug naar de aarde te gaan. Zo kijkt muis enorm uit naar een weerzien met opa en heeft Valentina de geur van bloemen en het vrolijke getjilpt van vogels erg gemist.

De aarde is al in zicht maar de raket gaat nog veel te hard! Eerst moet het genoeg afremmen om veilig op de aarde te kunnen landen. Tot die tijd kunnen André en zijn reisgenoten genieten van een spectaculair uitzicht op de aarde.

“Onze planeet lijkt net een blauwe knikker die licht geeft.”


Met behulp van een telescoop ontdekken André en zijn vrienden vulkanen en rivieren en prachtige blauwe koraaleilanden. Op de delen van de aarde waar het nacht is zien ze heel veel lichtjes. Ze kunnen precies zien waar steden en snelwegen zijn. Wat wonen er eigenlijk veel mensen op aarde!

Valentina geniet van het moois dat ze ziet maar er zijn ook dingen waar ze een beetje verdrietig van wordt. Vanuit de ruimte is goed te zien dat er hele stukken oerwoud zijn verdwenen. Ook ontgaat het haar niet dat er op steeds meer plekken vruchtbare grond in de zee spoelt. Sommige gebieden zijn vanuit de ruimte niet goed te zien. Dat komt omdat de lucht daar flink vervuild is.

“Denken mensen soms dat de aarde een blokje kaas is dat ze kunnen opknabbelen tot er niets meer over is?”, vraagt Astromuis.


André begrijpt heel goed wat muis bedoelt. Hij legt zijn vrienden uit dat de mensen beter voor de aarde moeten gaan zorgen. Iedereen moet voortaan het advies van wetenschappers die onderzoek doen naar de gezondheid van de aarde opvolgen. En dan is het eindelijk tijd voor de landing. De raket komt in het water terecht en André en zijn vrienden worden door een groepje vissers naar buiten gehesen. Maar wat is dat… er zijn verstekelingen aan boord!

In André het astronautje terug naar de aarde deelt astronaut André Kuipers zijn liefde voor de ruimte én voor de aarde met de jonge lezers. Met behulp van vrolijke en kleurrijke illustraties, gemaakt door Natascha Stenvert, en een grappig verhaal legt hij uit dat wij mensen beter voor onze planeet moeten zorgen. De verstekelingen zijn nog nooit op aarde geweest en kijken hun ogen uit. Op zo’n mooie planeet kun je maar beter heel zuinig zijn!

Dit derde deel in de reeks over André het astronautje is een leuk en educatief voorleesboek. Door de vrolijke sfeer en de grappige gebeurtenissen is het serieuze gedeelte van het verhaal niet te zwaar. Voor de korte teksten is een groot lettertype gebruikt wat kinderen die al kunnen lezen uitnodigt mee te lezen of het boek zelfstandig te lezen. Iets moeilijkere woorden, zoals “satelliet” en “telescoop” worden met heldere illustraties verduidelijkt.

Velen van ons hebben inmiddels wel door dat het niet al te best met de conditie van de aarde is gesteld. Het is dan ook belangrijk dat we wereldwijd actie ondernemen. Alleen als iedereen bereid is mee te werken kunnen we de toekomst van de aarde veiligstellen. André het astronautje terug naar de aarde draagt op een leuke en ongedwongen manier bij aan het creëren van deze bewustwording. Jong geleerd is oud gedaan!

Afkomstig van

http://www.leestafel.info