Over het astronautje

André het astronautje is het eerste kinderboek ter wereld dat bedacht is in de ruimte door de Nederlandse astronaut André Kuipers.

André bedacht zijn alter ego tijdens zijn tweede ruimtereis in 2011/2012, op dat moment de langste Europese ruimtemissie ooit. In totaal bracht hij 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe in 2011-2012.

André’s kinderen Sterre en Stijn waren tijdens zijn tweede, lange ruimtereis in 2011 nog heel jong. Hun vader wilde zijn kinderen graag op een speelse en gemakkelijke manier uitleggen waar hij zich bevond en welke mooie avonturen hij beleefde. Het is immers niet gebruikelijk dat een vader op zo’n bijzondere plek, zo ver weg, verblijft.

Elke zondag legde André via een videoverbinding contact met thuis. Tijdens zo’n call las hij het verhaal van André het astronautje voor. Hoe bijzonder is dat?

Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe. Vanaf dat moment breekt zijn nieuwe missie aan: mensen inspireren, enthousiasmeren voor wetenschap en techniek en aanzetten om voorzichtiger om te gaan met onze kwetsbare planeet.

André het astronautje

André het astronautje is een nieuwsgierig en leergierig jongetje van ongeveer 10 jaar. Zijn beste vriendje is Astromuis, een knuffelmuis, die altijd bij hem is. André woont vlakbij zijn opa waar hij graag op bezoek gaat. Hij is gek op de ruimte en op stripboeken. André denkt over heel veel dingen goed na en hij probeert op al zijn vragen antwoord te krijgen door op onderzoek uit te gaan. Hij neemt zijn vriendjes met hem mee. Hij is niet bang voor het onbekende.

andre

Astromuis

Astromuis is de knuffel van André. Het is André’s trouwste vriend die altijd en overal met hem meegaat op avontuur. Astromuis is vrolijk en ondeugend en laat de soms wat serieuze André graag lachen. Hij geeft een komische draai aan al zijn avonturen. Astromuis is ook een beetje onhandig en daarom gaan er weleens dingen mis die André dan moet oplossen. Vaak denkt Muis dat hij het beter weet.

muis

Valentina

Valentina is het beste vriendinnetje van André. Zij woont bij hem in de buurt, samen met haarhond Laika. Valentina is net iets ouder dan André. Valentina heeft veel oog voor de schoonheid van dingen. Ze probeert op alle vragen van André het antwoord te vinden en overtuigt André er ook vaak van om samen op avontuur tegaan. Ze is dol op de ruimte en op spannende reizen.

valentina

Laika

Laika is de hond van Valentina. Ze is vernoemd naar de Russische hond die als eerste wezen levend rond de aarde cirkelde. Laika is een vrolijke, lieve hond die een stuk rustiger is dan haar baasje Valentina. Laika laat zich niet gek maken door Astromuis die altijd de competitie wil aangaan met h

laika

moeder_kindmet-boek_omslag-andre

Drie maanden na André’s terugkeer uit de ruimte verschijnt het prentenboek ‘André het astronautje’. De unieke combinatie van foto’s door André gemaakt in de ruimte en de prachtige illustraties van Natascha Stenvert zorgen voor een fantastisch resultaat. Het boek is een groot succes, met een verkochte oplage van 10.000 exemplaren in de eerste drie maanden. Inmiddels is ‘André het astronautje’ toe aan een achtste druk, een bijzondere prestatie in prentenboekenland. In 2014 volgt ‘André het astronautje gaat naar Mars’. Beide boeken worden bewerkt tot een theatervoorstelling, waarvoor Claudia de Breij zes aanstekelijke liedjes schrijft.

De theatertour van André het astronautje is in maart 2016 in première gegaan en is in 2016 en 2017 120 keer gespeeld door heel Nederland. André’s doel is helder: alle mensen, jong en oud, bewust maken van de schoonheid van onze planeet en de rol die wetenschap en techniek spelen om oplossingen te vinden voor milieuvraagstukken onder het motto ‘op naar een betere toekomst’.

Via de belevenissen van André het astronautje wil André ook de allerjongste kinderen inspireren en enthousiasmeren. Kinderen zijn van nature leergierig. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als kinderen voor hun achtste levensjaar kennismaken met wetenschap en techniek en daar plezier aan beleven, zij op latere leeftijd eerder geneigd zijn om een technische of wetenschappelijke opleiding te kiezen.

Feitjes over het Astronautje

Lievelingseten:Kaas

Hobby:Vliegeren

Idool:Astromuis

Lievelingsnummer:Outer space

Beste raket:Swaggatron XXL

Kleur:Blauw