Over André Kuipers

Het ruimtevaartavontuur van André Kuipers begon toen hij twaalf was en sciencefictionboekjes kreeg van zijn oma. Hij wist het zeker: ooit zal ik zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. Zijn hele carrière stond in het teken van de ruimtevaart. Na een studie geneeskunde werd hij keuringsarts bij de Koninklijke Luchtmacht, waar hij onderzoek deed naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Daarna ging hij aan de slag als arts en wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

André werd in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Missie DELTA duurde elf dagen. Veel te kort, vond André. Hij wilde niets liever dan terug naar de ruimte om daar voor langere tijd te wonen en te werken. En die tweede missie kwam er…

test2

test4

Op 21 december 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen in de ruimte; de langste Europese ruimtevlucht ooit. Hij dook regelmatig zwevend op in de media om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van zijn belevenissen daarboven. Nu doet hij dat nog steeds met optredens en lezingen in het land. Naast spreker is André ook ambassadeur van goede doelen. Hij promoot wetenschap en techniek bij jongeren als ambassadeur van het Techniekpact en vraagt aandacht voor de Nederlandse ruimtevaartsector via het NSO. Ook presenteert hij voor de NTR het televisieprogramma De Kennis van Nu.

Anno 2017 vervult André Kuipers een breed scala aan activiteiten; naast zijn werkzaamheden als arts/astronaut voor de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA is hij bijvoorbeeld ambassadeur van het Techiekpact en van de International Junior Science Olympiad die in 2017 in Nederland wordt georganiseerd. Als spreker neemt André zijn publiek graag mee op zijn unieke reis naar de ruimte tijdens zijn ‘theatercolleges’ en voor bedrijven. 

Ter gelegenheid van ’60 jaar ruimtevaart’ staat het jaar 2017 bol van de activiteiten. Zo werkt André mee aan een grootse educatieve campagne met Albert Heijn om ruimtevaartplaatjes te sparen en via AR en VR een kijkje te nemen in de ruimte. Op 26 mei opende André de nieuwe tentoonstelling ‘Terug uit de Ruimte’ in Space Expo Noordwijk. Hier is de originele Sojoez-capsule te bezoeken waarmee André naar de ruimte reisde en op 1 juli 2012 terugkeerde op aarde, alsmede een groot aantal andere privé-objecten die hij uit de ruimte mee terugbracht. Op 11 november treedt André eenmalig op in Ziggo Dome Amsterdam voor SpaceXperience LIVE.Voor één keer wordt de Ziggo omgetoverd tot een groot universum met sterren, bewegende planeten en objecten; voel hoe het is om astronaut te zijn.